Ontdek Meekrap, een wortelgewas dat twee of drie jaar nodig heeft om te groeien. Daarna kunnen de wortels verwerkt worden tot een bijzondere rode verfstof om textiel of leer natuurlijk mee te verven.
Tot 1870 werd het op grote schaal geteeld in Zuidwest Nederland en in het bijzonder op Schouwen-Duiveland. De wortels werden na twee of drie jaar uit de grond gehaald, gedroogd en vermalen in meestoven om er de bijzondere rode kleurstof uit te kunnen halen.
Verschillende stadia van meekrapwortel tot verfstof. Het busje dient om verschillende monsters van de meekrappoeder te laten testen. Het stalenkaartje laat zien hoe de hoeveelheid meekrappoeder in de verfstof bepaalt hoe rood de stof wordt. Bron: Museum Goemanszorg Dreischor
De uitvinding van de kunstmatige verfstof alizarine uit steenkool in 1868 betekende het einde van de meekrapcultuur.
Toekomst Na jaren van voorbereiding is in 2006 een nieuwe fabriek voor de verwerking van meekrap geopend in Steenbergen. Telers uit de omgeving zetten zich actief in om de teelt en verwerking verder te optimaliseren. Na een doorstart in 2017 werkt men nu onder de naam Rubia 100% Natural Colours. Het hoofddoel is nog altijd het gebruik van de natuurlijke kleurstof uit meekrap maar men verwerkt ook andere waardevolle stoffen uit verschillende natuurlijke bronnen. Het hoofdkantoor is nu gevestigd op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom om nieuwe, innovatieve technieken te ontwikkelen. Het boerenleven van vroeger naar nu. Zie ook:
Video Teelt Meekrap Canon van Zeeland
Zeeuwse ankers: Meekrap
Streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland